ECHIPAMENTE PENTRU AIDC

 

Echipamente pentru citirea codurilor de bare

Echipamente pentru citirea cartelelor magnetice

Echipamente pentru editare si printare etichete cu coduri de bare

 

 

 

 

 

 

 

ECHIPAMENTE PENTRU CITIREA CODURILOR DE BARE

    Echipamentele care citesc codurile de bare sunt cunoscute sub denumirea de scannere. Scannerele sunt de doua tipuri, portabile (handheld) si fixe (fixed mount).

    SCANNERE PORTABILE

    Din punctul de vedere al tehnologiilor de realizare, scannerele fixe se impart in trei categorii: scannere cu contact direct (creioane optice), scannere CCD si scannere laser.

· Scannerele cu contact direct (creioanele optice) au de obicei forma unui creion, cu o fanta de lumina la capatul pe care utilizatorul il plimba peste codul de bare. Utilizatorul trebuie sa obtina ceva experienta pentru a folosi aceste aparate deoarece creionul trebuie inclinat la un unghi de 30-45 grade si trebuie miscat cu o viteza adecvata, pentru a obtine o citire corecta. In plus, in cazul in care trebuie scanat un numar mare de simboluri procesul poate deveni, la propriu, dureros. Avantajul major al acestor scannere consta in pretul relativ scazut.

· Scannerele CCD folosesc lumina produsa de mai multe LED-uri pentru a ilumina codul de bare, si o lentila care focalizeaza imaginea reflectata pe o linie CCD (care da si numele dispozitivului). Deoarece nu au parti in miscare, ele sunt mult mai fiabile decāt scannerele cu laser. De asemenea pretul lor este mai scazut. Pot fi folosite atāt la citirea simbolurilor 1D cāt si 2D intr-o gama de distante cuprinse intre 0 si cātiva zeci de mm.

· Scannerele cu laser

    Principiul acestor scannere consta in folosirea unui fascicol laser, care este reflectat intr-un arc orizontal folosind o oglinda care oscileaza. Acesta este plimbat de-a lungul etichetei, la viteze care variaza de la 40 scanari pe secunda pāna la 1200 scanari pe secunda, in functie de tipul de scanner folosit. Avantajele scannerelor cu laser constau in citirea unui cāmp mai mare impreuna cu posibilitatea citirii de la distanta (de la 1,5 cm la 10,5 folosind etichete speciale care reflecta fascicolul la distanta mare). Scannerele cu laser rezolva foarte bine problemele de oblicitate ele etichetelor, sunt usor de folosit si rapide. Bineinteles ca pretul este pe masura potentialului lor.

SCANNERE FIXE

    Folosesc tehnologiile CCD sau laser. Acest tip de scannere se folosesc la punctele de verificare in supermarket-uri, distributie, sortare, aplicatii de curierat si aplicatii de productie. Un element important il reprezinta lungimea de unda a luminii emise de sursa de lumina a scannerului. Lungimile de unda folosite uzual sunt in gama luminii rosie vizibila, de la 630 la 680 nanometri si in infrarosu, de la 700 la 900 nanometri. Pentru unele aplicatii speciale se pot folosi alte culori si chiar lumina ultravioleta in combinatie cu cerneluri fluorescente. Culorile absorb lumina in mod diferit deci scannerul trebuie sa fie ales in mod adecvat, utilizatorul trebuind sa precizeze sursa de lumina necesara aplicatiei sale.

    Pentru a studia oferta completa de echipamente pentru citirea codurilor de bare, apasati aici.

inapoi la cuprins

 

 

ECHIPAMENTE PENTRU CITIREA CARTELELOR MAGNETICE

    Un sistem bazat pe cartele magnetice cuprinde cartela magnetica si un cititor, eventual inscriptor de cartele magnetice. Mediul magnetic este in general o pelicula fina de rasina care contine particule de material magnetic capabile sa inregistreze datele intr-o maniera foarte asemanatoare celei folosite de casetele magnetice sau de floppy disc-uri. Informatia este depozitata pe cartela prin intermediul unei unitati de programare. Citirea se face prin trecerea cartelei prin fata unui cap magnetic. Semnalele induse in capul magnetic pot fi apoi amplificate, conditionate si decodate.

    Pentru a studia oferta completa de echipamente pentru citirea codurilor de bare, apasati aici.

inapoi la cuprins

 

ECHIPAMENTE PENTRU EDITARE SI PRINTARE ETICHETE CU CODURI DE BARE

    Codurile de bare pot fi realizate in mai multe moduri, folosind imprimantele clasice, cu jet de cerneala, laser sau matriciale O importanta deosebita trebuie acordata imprimarii exacte a codurilor de bare. Succesul sau esecul tehnologiilor care sunt integrate in procesul citirii codurilor de bare depind de calitatea printarii codului de bare. Aplicatiile de editare si printare a etichetelor cu coduri de bare se impart in doua categorii, editare si printare la locul utilizarii etichetelor si in alta parte decat locul utilizarii. La editarea si printarea la locul utilizarii, datele sunt in general variabile si sunt introduse de un operator prin tastatura sau transferate din computer.

Tehnologiile uzuale de printare a etichetelelor cu coduri de bare sunt:

Printare termica directa

Se realizeaza folosind imprimante termice. Principiul consta in imprimarea pe o hārtie termica, folosind un cap de incalzire.

Printare prin transfer termic

Tehnologia imprimarii prin transfer termic este asemanatoare imprimarii termice directe cu deosebirea ca se plaseaza un ribon acoperit cu un strat de cerneala pe baza de rasina sau ceara intre capul de printare si hārtie. Acesta transfera imaginea pe hartie.

Printare folosind imprimantele matriciale, cu jet de cerneala si laser

Aceste tehnologii sunt cele uzuale pentru imprimantele clasice, folosite si in aplicatiile obisnuite de printare.

Pentru a studia oferta completa de echipamente pentru citirea codurilor de bare, apasati aici.

inapoi la cuprins